ODLAZAK U PENZIJU PROFESORICE DILISTE BAŠIĆ

Četrdeset godina obavljati jedan posao nije nimalo lako, ali ne bilo kako i na jednostavan način posebno je važno naglasiti. Kolegica Dilista, njen radni i lični životopis sadrži puno stranica ispisanoga teksta, svjedočanstava o uspjesima, radosti, tugama i sjećanjima koja imaju i dobre i loše strane.

dila 2

Pozitivizam je osobina koju uglavnom najviše svi priželjkuju i njeguju pa ćemo i mi tako. U septembru 2017. napunila je četrdeset godina nastavničkoga poziva i rada, Dilista (Šišić) Bašić, profesor bosanskog jezika i književnosti. Dobitnica je Priznanja za životno djelo. Bila je rukovodilac OŠ „Kreka“ u dva mandata, vrijedna i svojim primjerom i energijom podstrekač kakvog nadaleko nema. I tako, svjedočimo do posljednjeg dana. Nije se umorila.

dila 3

Moglo bi se tu mnogo pisati, ali kako saznajemo kolegica piše autobiografiju, pa će tako svi koji budu bili u prilici ili htjeli, moći pročitati i sve pojedinosti saznati, autentično viđeno i doživljeno očima same gospođe Diliste.

U Hotelu Tuzla organizirano je druženje povodom ispraćaja u zasluženu penziju. Petak, 17.11. okupila se „ekipa“ i uz prigodnu večeru, muziku i razgovor razmijenili pokoju riječ . Teško ih je u takvom trenutku birati, osjećanja su bujala. Empatijom se premoštavala tuga i navele osobe koje su vrijedne pamćenja. Lijepo, otmjeno i dostojanstveno. Taman kako i priliči popularno nazvanim „Krečanima“

dila 4

Kolegici Dilisti poželjeli smo dug penzionerski staž, da uživa u svemu što je uradila i sreći u ostvarenju svega za šta do sada možda nije imala dovoljno vremena.