Vrijedni ekolozi Osnovne škole "Kreka"

 

U organizaciji  Centra za ekologiju i energetiku iz Tuzle, a u okviru Cross -border Programme za  Srbiju i Bosnu i Hercegovinu u školama općine Tuzla počela je realizacija projekta " Uspostavljanje sistema primarne selekcije otpada u školama u Užicu i Tuzli".

Projekat je međunarodnoga značaja jer je uključeno 28 osnovnih i srednjih škola sa područja republike Srbije ( Užice) i Bosne i Hercegovine ( Tuzla).

JU OŠ "Kreka" je odabrana na prijedlog Pedagoškolg zavoda Tuzla, a zahvaljujući kvalitetnom, uspješnom i prepoznatljivom radu Ekološka sekcija.

 
Početak projekta obilježen je svečano, kada su u školu dopremljene kante za odlaganje selektivnog otpada. Učenici naše škole su pripremili kratki nuzičko - edukativni program a cilj je bio da sve učenike na zabavan i edukativan način upoznamo sa projektom i njegovom idejom.

 
Radio emisiju posvećenu ovome projektu realizirali su članovi Novinarske sekcije, učenici petih razreda su izveli performans o prirodi i  značaju njenog očuvanja, a kratko predavanje o upotrebi selektivnih kanti održala je nastavnica biologije Senada Pezić.

 
Značajno je napomenuti da su svi učenici škole upoznati sa aktivnostima i da će da svojim razrednim starješinama svakodnevno raditi selekciji otpada.Obilježavanju početka realizacije projekta prisustvovala je i Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energetiku iz Tuzle.
 
U projekat je uključeno i JP " Komunalac" Tuzla koji će odvoziti selektivni otpad. Projekat se realizuje uz moto " Nije sav otpad smeće"

Novinarska sekcija OŠ "Kreka"